Noves investigacions indiquen que va existir un empat tècnic entre lesclassificacions de Dewey i de Ranganathan al Congrés de l'IFLA de 1935Una recent investigació bibliogràfica i documental de l'Equip de Recerca Històrica i Documental de la Biblioteca de Catalunya, encapçalat per l'Amadeu Pons, ha tret a la llum sorprenents i interessantíssimes revel·lacions sobre la implantació a nivell mundial de les diferents Classificacions que existeixen avui dia.

Segons aquesta investigació, el punt d'inflexió va tenir lloc al Congrés de l'IFLA de 1935, que es va celebrar a Barcelona i a Madrid, sota la presidència de William Warner Bishop. I és que una de les votacions clau d'aquell Congrés, i de la qual se'n sabia ben poca cosa, va ser justament la de triar quina classificació usarien a partir de llavors totes les biblioteques del món. Calia triar entre la Classificació de Dewey, publicada per primera vegada el 1876; o entre la Classificació de Ranganathan, que es va publicar el 1933.

Segons indica aquest estudi, en la sessió de clausura va tenir lloc la decisiva votació. Després de més de 10 hores de deliberacions, i tres rondes de votacions dels 3.030 delegats de tot el món, el resultat va ser un sorprenent i inesperat empat entre els 1.515 representants que estaven a favor de la classificació de Dewey, i els altres 1.515 representants que volien implantar la classificació de Ranganathan. Amadeu Pons explica que va ser Jordi Rubió i Balaguer, que era el President del Comité Local d'aquell Congrés, qui amb el seu vot de qualitat va acabar decidint la votació a favor de la classificació de Dewey. Aquesta decisió, comenta Pons, va enfadar molt els representants asiàtics, que van abandonar amb proclames anticolonialistes l'hemicicle on es va celebrar el Congrés. Tot i això, aquest episodi gens conegut de la història bibliotecària mundial va acabar definint la història de les biblioteques modernes. I és que la classificació de Dewey s'ha convertit en majoritària a bona part del món, i ha relegat la de Ranganathan a un paper testimonial, pràcticament residual, ja que s'usa només a les biblioteques de l'Índia.

2 comentaris:

 1. Òndia "Presi",

  Com te n'has assabentat? Estava reservant aquesta troballa per a les properes Jornades 2016 del Col•legi!

  Però com que la llebre ja ha saltat, afegiré que arran d'aquell desencontre, el patriarca de la nostra àrea de coneixement, Ranganathan, va estar temptat d'afegir una sisena llei a les seves famoses Lleis de la Biblioteconomia, que seria: «6. Els bibliotecaris europeus són egocentristes i excloents».

  Finalment el seny es va imposar i les coses no van sortir de mare.

  ResponElimina
 2. Jajaja!!! Tinc accés a informació privilegiada :-) Avui era el millor dia per a fer aquesta gran troballa, sens dubte

  ResponElimina