Són necessàries les biblioteques grans?

El nou paradigma en què les biblioteques es troben immerses és de tanta magnitud i és tan intens i disruptiu, que afecta fins i tot (i sobretot) la mida dels edificis. Fins ara, la superfície era una de les variables que es tenia en compte per a planificar un nou equipament bibliotecari, i que sortia principalment de la quantitat de població a la que la biblioteca havia de donar servei, del fons i dels serveis que calia incorporar. Tot plegat, però, avui dia deixa de tenir sentit en el moment en què les biblioteques es buiden de llibres, i la icona típica i tòpica de les biblioteques desapareix del paisatge urbà i mental d'una part cada vegada més significativa de la població. I fins i tot la professió assumeix ja com a possible un futur que fins ara era tan sols imaginat i escrit.

Avui dia és tècnicament possible i fins i tot necessari dissenyar biblioteques més petites, sense a priori tants requeriments d'espai. El context actual demana unitats més petites, menys costoses de fer i de mantenir, i que siguin més operatives i flexibles de forma independent. La flexibilitat és també això. Ja no calen equipaments grans, amb immenses superfícies que avui dia estarien, possiblement, infrautilitzades. Ens calen grans equipaments, i no tant equipaments grans. Una biblioteca d'una gran ciutat, avui dia podria tenir perfectament la mida d'un pis d'uns 100m2; i seria totalment operativa, segur. Llenço el repte a les persones que ocupen llocs de responsabilitat i que llegeixen aquest blog. Cal atrevir-se a crear una guineu. I caldria potser també redefinir la xarxa per a convertir-la en un seguit de xarxa de guerrilla, interconnectades entre si, però totalment operatives i implacables. I l'art de la guerra diu que les guerrilles son invencibles...

2 comentaris:

  1. Fa temps que penso que les bones biblioteques públiques poden ser petites. El què també penso és que seria un nou error això de que "ara les biblioteques han de ser"...masses generalitzacions. Les biblioteques públiques són de la comunitat on estan ubicades i han de respondre a les seves necessitats lectores i culturals. Falten estudis previs de les necessitats i mirades d'aquesta població que serà la "propietària" d'aquest equipament. El centre de les biblioteques són les persones, les biblioteques són espais entre persones construint ponts entre textos de tot tipus i persones.

    ResponElimina
  2. Bon dia Jordi,

    Estic d'acord amb tu, cada biblioteca és única perquè respon a les necessitats úniques de cada comunitat. El que passa és que possiblement s'ha estandaritzat la construcció de biblioteques que s'ha arribat a punt d'impersonalització que ens pot fer retrocedir. Cal fer, penso, biblioteques diferents per a cada ubicació.

    ResponElimina