Biblioteques per a treballar

En aquest blog portem anys exposant, defensant, difonent i millorant tot un argumentari professional que explica que el futur de les biblioteques serà un futur sense llibres. Serà un canvi disruptiu en la professió, que trencarà una imatge molt assentada, fins i tot molt mitificada, sobre què és i com és una biblioteca. Poc a poc, però sense pausa, els espais de les biblioteques es van buidant de llibres i de prestatges, i se'ns planteja el repte d'omplir tot un buit amb noves sensacions, olors, colors, textures i vivències.

Hi ha una certa tendència a omplir aquests nous espais amb ordinadors, i convertir les biblioteques en grans sales plenes d'ordinadors, com si fossin autèntics laboratoris informàtics. Personalment, crec que no és la millor opció, ni tampoc el camí més intel·ligent. Les biblioteques han de continuar mantenint un importantíssim component social, que és l'element nuclear i crític que els dóna sentit. Però aposto per quelcom amb més sentit, amb més responsabilitat, i és que penso que les biblioteques tenen davant seu una nova oportunitat: convertir-se en espais de co-working. El concepte del treball s'ha transformat radicalment, i cada cop està prenent més força compartir espais propis, mancomunar i centralitzar serveis similars, etc. Exemples d'èxit com el del Centre de Suport Professional de la Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet de Llobregat, en l'àmbit jurídic, ens marquen clarament un camí molt enriquidor. Les biblioteques i els bibliotecaris tenen possibilitat immenses, i hi poden posar un valor afegit molt interessant: disposen d'espais que ja estan ben equipats tecnològicament, són còmodes, estan ben ubicats a les seves respectives ciutats, tenen bon mobiliari... però sobretot disposen d'una eina indispensable: disposen d'un accés privilegiat a una gran quantitat d'eines d'informació, i que estan gestionades per grans professionals. Una informació i uns professionals, que caldria posar, sens dubte, al servei de les persones i empreses que usessin el co-working a les biblioteques.

Biblioteques per a treballar, per a treballar cooperativament, en xarxa, tot generant transferències entre tots els actors. Biblioteques i bibliotecaris que cohesionin i relliguin uns elements indispensables en el treball i en les empreses del segle XXI: la informació i el coneixement. Crec que tenim molt potencial, i podem omplir la desolació de la millor manera: amb treball.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada