"La biblioteca angular", llibre sobre el futur dels espais de les biblioteques

Avui divendres s'ha presentat virtualment del meu llibre La biblioteca angular, editat per l'editorial Petròpolis, del meu bon amic Jaume Llambrich.

Us deixo un fragment de pròleg, escrit de forma magnífica per en Ferran Moreno, excel·lent bibliotecari i gran coneixedor de la nostra professió.
La biblioteca angular és, precisament, una reflexió sobre els espais de les biblioteques i el seu futur, estructurada en tres apartats. Al primer, «La biblioteca ciutadana», ens és presentada l’evolució dels edificis i els espais de les biblioteques fins a esdevenir l’anomenada biblioteca ubiqua, una biblioteca omnipresent i adaptable a les noves realitats; una biblioteca que ha estat un instrument d’enginyeria social i que ha evolucionat cap a la virtualitat, amb tots els canvis que això provoca. El segon, «La biblioteca com a espai», és el més extens i intenta oferir una panoràmica sobre el valor de l’espai físic de les biblioteques i de la seva evolució, sempre en el context de la virtualització que fa que la biblioteca esdevingui un espai híbrid, un espai de transició entre el món analògic i el món digital. Al tercer, «La biblioteca sense llibres», ens immergeix en el futur d’una biblioteca buida de llibres tal com la coneixem actualment i que s’ha de repensar totalment: s’hauran de repensar els possibles usos que es podria donar als espais, com construir i dissenyar aquests espais, quins serveis s’hi podrà oferir, com s’oferirà l’accés a la informació; en definitiva, quin serà el paper de les biblioteques i dels bibliotecaris en aquest futur de biblioteques sense llibres al qual sembla que ens condueix la digitalització de la informació. I com serà aquest futur?

Si el voleu tenir a les mans, el podeu comprar en línia aquí.

I aquest és el video amb la presentació, elaborat amb un gust molt exquisit per en Jaume, amb música de Vivaldi i amb una selecció molt acurada d'imatges molt belles de biblioteques.1 comentaris:

  1. [...] nem befejeztem, hanem abbahagytam az egész könyvtárépítészettel foglalkozó részemet). Az ő munkája jelent meg nemrég a katalán Petrópolis kiadónál, amely “La biblioteca angular“, azaz A könyvtár [...]

    ResponElimina