Biblioteca de Palafolls: uns llibres i un somni

Transcric a continuació alguns fragments de l'article "Biblioteca Enric Miralles de Palafolls: uns llibres i un somni", que vaig escriure fa uns mesos i es va publicar al n. 25 a la revista digital BiD (desembre 2010). Faig aquesta nota al blog per a fer arribar l’article als que no sou lectors habituals de BiD. Espero que el trobeu interessant.

 

...el visitant no associa l'espai de la Biblioteca de Palafolls amb el que fins ara categoritzava amb la paraula biblioteca. S'ha explorat un nou camí, s'ha ampliat l'univers del que pot ser una biblioteca. Segurament s'ha ampliat el significat d'aquesta paraula… O potser és que a aquests espais els haurem d'anomenar d'una altra manera.

...

Els murs i les cobertes de l'edifici de Palafolls, amb formes corbes que s'entrecreuen i es multipliquen generant espais rics i complexes alhora, expliquen quelcom d'oníric, de fantàstic… És el lloc per somiar, per emocionar-se. Això forma part de l'essència d'una biblioteca, l'equipament que vol ser centre dinamitzador de la creativitat, generador de nous projectes, estímul de noves il·lusions, lloc per compartir l'emoció…

...

les biblioteques: són per ser viscudes. Si ens perdem en els aspectes tècnics, podríem perdre pel camí l'essència de la biblioteca, la capacitat d'emoció.

...

[Miralles] Sap que els edificis són vius, i en la seva forma de projectar sempre hi ha un punt de dubte sobre el que s'estableix al programa funcional, i alhora una intenció de superar-lo, d'anar més enllà. Em sembla que cada cop serà més important tenir presents aquests aspectes quan haguem de programar nous equipaments bibliotecaris.

...

Un equipament bibliotecari també és això: un procés obert, en evolució, amb uns límits que no estan clars, amb nous horitzons per explorar…

...

Com ha de ser una biblioteca? Quina forma ha de tenir? Una biblioteca ha de semblar una biblioteca? Crec que la Biblioteca de Palafolls, com tota l'arquitectura de Miralles, tan sols mostra les qualitats intrínseques de la seva naturalesa.

...

No hi ha cap lligam amb la idea preconcebuda de com ha de ser una biblioteca. L'escrit dels arquitectes així ho explicita: "No guarda ningún recuerdo del carácter institucional de las bibliotecas."

...

Aquesta llibertat a l'hora d'explorar noves formes i aquesta autoritat per acceptar el resultat final, sigui quin sigui, és el que jo sovint voldria per a les futures biblioteques, de manera que la forma que hagin de prendre en el futur no estigui condicionada per idees prefixades, sinó que sigui conseqüència intrínseca dels processos de tractament de la informació, el coneixement i la creativitat en la nostra societat. En aquest sentit, crec que cal oblidar les antigues formes de lectura, les antigues formes dels edificis, per integrar sense prejudicis les noves formes d'accés al coneixement i els nous espais per fomentar la creativitat. Però cal un alt grau de llibertat i, com diuen Miralles i Tagliabue, cal autoritat per acceptar el resultat final.

Teniu l'article complet a BiD.

FONTS

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada