Seré al Bookcamp Kosmopolis 2011

Últimament tot em passa de forma molt ràpida, especialment en temes laborals i professionals... i ara no seria una excepció. Fa només dos dies em va arribar un correu des de la organització del BookCamp Kosmopolis 2011 per si volia preparar una sessió al voltant de la temàtica del blog. Després d'uns dubtes inicials, al final m'he decidit.

Així que el proper dissabte 26 de març d'enguany seré al CCCB, coordinant la sessió Cap a un futur sense llibres a les biblioteques, i intentant generar més preguntes al voltant d'un tema en què encara estem a les beceroles i sobre el qual ningú sap del cert què passarà.
Cap a un futur sense llibres a les biblioteques

Les biblioteques estan vivint en l'actualitat un fortíssim i accelerat moviment de canvi i de transformació, que les està transformat de cap a peus; i en tot aquest procés de canvi, s'estan modificant, també, moltes de les seves funcions i usos... La imatge social, cultural i ciutadana de la biblioteca, per tant, també està patint transformacions profundes. I sens dubte, aquest canvi també està afectant als llibres i als documents impresos, fins fa pocs anys el principal contingut de les biblioteques i la seva raó principal durant segles. Allò que creiem inamovible, ara s'esquerda, i els llibres, poc a poc, comencen a tenir un paper secundari en les nostres biblioteques. Avancem cap a una biblioteca sense llibres? Els espais dels edificis de les biblioteques s'estan buidant de prestatges i de documents impresos, en favor d'augmentar el parc d'ordinadors i l'accés a llibres i documentació digital. Però, a on van tots aquests documents? Quins usos es donen a aquests nous espais? I com es gestiona l'accés físic als documents i als llibres impresos? A la Universitat de Texas a San Antonio (Estats Units), es va obrir el passat mes de setembre de 2010 una biblioteca sense cap llibre ni document imprès... A casa nostra, tenim el GEPA, un magatzem centralitzat per a llibres i documents de baix ús i préstec en les biblioteques universitàries... Són només dos símptomes de què alguna cosa està canviant?

Aquesta sessió pretén ser un espai de debat i de reflexió sobre la progressiva desaparició, i que sembla inevitable, de bona part dels llibres i dels documents impresos a les nostres biblioteques. Però més que donar respostes i camins, obrirem només noves preguntes, ja que si una cosa sabem del cert, és que ningú sap cap a on anirem.

Coordinador: Daniel Gil Solés, bibliotecari-documentalista, professional independent i especialista en espais i arquitectura de les biblioteques.

Referències:


Si us hi podeu apropar, m'agradarà molt poder parlar amb vosaltres, i si no pot ser, podem generar entre tots soroll a la xarxa, fent-ne difusió, i aportant comentaris i idees a la pàgina de la sessió.

Us hi espero!

4 comentaris:

 1. Molt interessant! :) Tot i així espero que no acabin desapareixen les biblioteques amb grans prestatgeries plenes de llibres! Està molt bé això de la digitalització, sobretot a l'hora de buscar paraules clau amb un teclat, però jo soc de les que segueixo pensant que no hi ha res com un llibre (De fet, tinc un ebook però quan vaig a la biblioteca segueixo agafant llibres :D)
  Que vagi molt bé!
  Maria.

  ResponElimina
 2. Ja teniu els horaris de les sessions?

  Si no coincideixes amb el Baricco, és possible que m'acosti a aquesta sessió. Porto unes setmanes seguint amb molt interès tot el debat generat al voltant del canvi de condicions de Harper Collins en el préstec dels seus llibres a biblioteques nordamericanes a través de Overdrive, i era un tema que fins fa poc no em cridava gaire l'atenció però ara tinc ganes de sentir-ne a parlar... Espero que hi hagi lloc també per les modestes biblioteques públiques :-)

  ResponElimina
 3. Sfer, encara no tinc els horaris de les sessions, però conta que a última hora del matí o a primera de la tarda. Entre d'altres temes, és clar, caldrà parlar de les condicions del préstec dels llibres.

  ResponElimina