Les biblioteques de Medellín com a motor de canvi social i urbà

Les biblioteques a la ciutat de Medellín (Colòmbia) són autèntic motor de canvi social, cultural i urbà, i han suposat una gran revolució tant a nivell col·lectiu i de la comunitat, com també a nivell de la professió, que s'ha hagut de reformular i li ha calgut adoptar nous rols per a donar serveis eficients i eficaços, i adaptats al seu entorn urbà. Així, han adoptat un nou terme: els Parc-Biblioteca, entesos com a centres culturals de desenvolupament social que fomentin les trobades socials, així com les activitats lúdiques i educatives. En definitiva, es tractaria de treure serietat al terme "biblioteca", present a l'imaginari col·lectiu de molt gent, i unir-lo al terme "parc", amb connotacions molt més positives i properes. Els Parc-Biblioteca de Medellín es podrien comparar, clarament, amb els Idea Stores de Londres, com a recerca i experimentació d'un nou concepte de biblioteca, amb una arquitectura singular i de qualitat, i al mateix temps com a una iniciativa municipal i ciutadana, coordinada i conjunta, i impulsada per les autoritats pertinents. Aquí al blog ja hem parlat de dues d'aquestes biblioteques: la del Parque España i la de León de Grieff. I al blog de la Nieves González hi ha un excel·lent article sobre aquestes biblioteques, i que inclou també un vídeo a la coordinadora del Parc-Biblioteca de San Javier, l'Ana Maria Montoya:Ara, a més, tenim la oportunitat de saber i conèixer de primera mà les experiències d'aquest projecte, amb un debat que es celebrarà el proper 18 d'octubre, a les 19 hores, a la Sala d’actes de la Biblioteca Francesca Bonnemaison. Debat que se celebra amb motiu de la visita a Barcelona de la delegació de la Xarxa de Biblioteques de Medellín, dins del Programa de Biblioteques de la Càtedra Medellín-Barcelona impulsat per la Fundació Kreanta.

La presentació anirà a càrrec de Fèlix Manito, president de la Fundació Kreanta; de Beth Galí, representant del Consell Directiu de la Càtedra Medellín-Barcelona; i de Manel Vila, comissionat d’Alcaldia de Cooperació, Solidaritat i Pau de l’Ajuntament de Barcelona. En segon lloc hi haurà una conferència a càrrec de María Rosa Machado, subsecretària de Cultura de l’Alcaldia de Medellín. I finalment tindrà lloc un debat amb la participació de les següents professionals de la xarxa de biblioteques de Medellín: Adriana Betancur, cap del Departament de Biblioteques de Comfenalco Antioquia; Cecilia Grisales, cap del Departament de Biblioteques de Comfama Antioquia; i Gloria Inés Palomino, directora de la Biblioteca Piloto de Medellín.

La presentació i la moderació de l'acte anirà a càrrec d'Assumpta Bailac, gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona.

Cal confirmar l'assistència a: info@catedramedellinbarcelona.org

FONTS:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada