Les biblioteques com a laboratoris de la transformació social: prototips del futur

Transformation Lab - Prototyping the FutureImmens aquest vídeo que he descobert gràcies a un article d'en David Ramírez... M'he quedat sense paraules. Es tracta d'una acció impulsada des de les Biblioteques Públiques d'Aarhus, a Dinamarca (un dels referents mundials en innovació en BID), i en què es planteja un canvi radical i d'actitud en l'ús de l'edifici de la biblioteca pública. I per a fer-ho, planteja la creació de 5 laboratoris: Laboratori de literatura; Laboratori de notícies; Laboratori de música; Laboratori d'exposicions; i finalment el que es denomina The Square, que podriem traduir com Àgora o similar.

D'aquesta experiència n'han extret 5 lliçons:

  • La necessitat d'espais flexibles,

  • La celebració d'esdeveniments, activitats, actes, etc.,

  • La Biblioteca Augmentada,

  • Networking i treball en xarxa,

  • I finalment, fer visibles i actius els usuaris.
Tot això, plegat i barrejat, han d'oferir aquests laboratoris de transformació social en què es convertiran les biblioteques. Les imatges parlen per si mateixes, i el resultat és senzillament espectacular. I no cal dir que comparteixo al 100% la seva visió del què hauria de ser la biblioteca del futur, i per la qual aposto. Una biblioteca en transformació contínua, que es transforma i s'adapta constantment al medi en què viu, com un ésser viu. Un ésser viu que cometrà errors i que no sabrà mai com serà l'endemà, però que intentarà preveure'l i usarà totes les eines i mecanismes que tindrà al seu abast per a fer-ho. I crearà prototips de futur... només prototips, sense la veritat absoluta, és clar, però els haurà creat, els haurà anticipat. I aquesta mentalitat és clau per a la supervivència de la biblioteca.

I com ja vaig fer amb els Idea Store londinencs, em torno a preguntar si el que veiem al vídeo es podria veure també per aquestes latituds. Estem preparats? Poc a poc cal anar fent camí, però des de fa uns dies començo a veure petites llums d'esperança...

[mappress]

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada