Javier Leiva, nou director de la Biblioteca de Catalunya

Segons ha informat avui mateix el Servei de Premsa de la Biblioteca de Catalunya, Javier Leiva ha estat nomenat nou director de la Biblioteca més important del país, en substitució de Dolors Lamarca, l'actual directora fins avui mateix. La notícia ha impactat en tots els ambients bibliotecaris, tant catalans com de la resta de l'Estat, i s'ha escampat ràpidament gràcies a llistes de distribució com Iwetel o BibCat. A hores d'ara, aquest nou nomenament ja és tot un esdeveniment mundial, i tota una sorpresa per acabar l'any.

[caption id="attachment_4342" align="alignnone" width="240" caption="Javier Leiva"][/caption]

Que Leiva ocupi a partir d'ara aquest nou càrrec dins l'administració ha sorprès a bona part dels seus companys de professió, que no el veien (pel seu perfil professional i per la tasca que venia fent amb la seva empresa Catorze) al capdavant de la Biblioteca de Catalunya. No obstant això, i segons llegim a nota de premsa que s'ha difós, es mostra molt il·lusionat amb aquesta nova etapa que tot just comença. Segons paraules del propi Javier: "Sé que aquest nou càrrec sorprendrà a molta gent i a molts companys de professió, però tenia ganes de fer un gir de 360º a la meva carrera professional. I quan em van trucar per a dirigir la màxima institució bibliotecària de Catalunya, francament, no m'ho vaig pensar dos cops. Vull donar les gràcies a tots els que han pensat amb mi per aquest càrrec. És i serà per a mi tot un honor i un repte, i espero estar a l'alçada de les expectatives que s'han posat amb mi". Per la magnitud del càrrec que assumirà a partir del 7 de gener de 2010, Leiva haurà de deixar la direcció de la seva empresa, Catorze. Segons comenta: "La dedicació que tindré com a nou director de la Biblioteca de Catalunya serà absoluta, al 100%, i per tant, hauré de deixar de dirigir Catorze. No obstant, aquesta no desapareixerà. Senzillament cediré la seva gestió a un altre professional de plena confiança, que encara he de decidir".

Javier Leiva assumirà el càrrec de director durant un període de 5 anys. El primer any se l'ha plantejat com una etapa d'assentament, de coneixement de la nova institució que dirigirà, mentre que els altres 4 anys pretén desenvolupar projectes específics. Entre els projectes de futur que vol afrontar com a director de la BC, n'ha esmentat alguns: el trasllat de la Biblioteca a Manlleu "per a poder anar a treballar a peu"; la creació de delegacions territorials de la BC a les 7 futures vegueries, i més concretament, a la població més petita de cada una d'elles; promoure la catalogació lliure i sense normes en tot el Sistema Bibliotecari Català; i cedir la gestió i l'ús dels diferents projectes de digitalització com ara Raco o Padicat a Google "a canvi d'una considerable suma de diners, naturalment".

Sens dubte, seran 5 anys plens de polèmiques i controvèrsies. :-)

9 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada