Sobre les bases de la professió

Penso seriosament que els bibliotecaris tenim un greu problema de comunicació sobre quina és la nostra feina i sobre què fem. I això ve de llarg, i segurament mai es solucionarà. És un problema de base, de principis bàsics de tota professió i de tot àmbit del coneixement humà. Perquè una cosa que puc entendre és que preguntin què és la biblioteconomia... Desxifrar què vol dir aquesta bonica paraula que ens defineix com a ciència pot resultar, per als profans, un absolut misteri. Fins aquí, vinga, ho donem per bó. Ens arromanguem, i expliquem detalladament què vol tot plegat amb la nostra millor cara i un somriure d'orella a orella; només faltaria. Però ara bé, ben diferent és que et preguntin directament "Què és bibliotecari"... això ja és greu; i, francament, se't queda una cara d'estúpid, i de no saber ben bé a on ficar-te; i fins i tot, sense saber massa bé què dir. No sé si de la perplexitat de la situació o d'una alarmant falta d'experiència comunicativa. Alguna cosa falla, i és alguna cosa de la base, dels nostres fonaments. Sembla com si haguem d'assentar-nos tots plegats, amb una llibreta en blanc, i començar de zero.

Podeu fer comentaris aquí al mateix blog, o si voleu podeu seguir el debat que s'ha obert al Facebook.

7 comentaris:

 1. Missatge enviat a Iwetel... en castellà

  ResponElimina
 2. Jo tinc la doble vessant de periodista i bibliotecària i sempre m'ha sorprés les poques ganes de vendre's i de fer difusió que tenen els bibliotecaris. Ho veig constantment a la feina i he hagut de lluitar per una cosa que per mi és completament natural. No es tracta de fer publicitat per fardar, com pensen alguns, si no de fer-se conèixer. Evidentment queda molt a fer.

  ResponElimina
 3. Crec que s'estan plantejant dues qüestions diferents: una és la poca difusió i transparència que tradicionalment té la nostra feina. No hem estat mai els reis del màrqueting, això és indiscutible. Suposo que això ha estat dolent per a unes coses i no tant per a unes altres. Una altra cosa és que algú pregunti què és un bibliotecari. Això és ignorància i/o ganes de tocar el que no sona, si realment la pregunta es va fer d'aquesta manera.

  ResponElimina
 4. [...] de biblioteca a Tortosa. Escrivia un tercer article sobre la biblioteca sense llibres, i opinava sobre les bases de la professió i sobre la participació en col·legis [...]

  ResponElimina