Som futur

Som una professió de futur, d'això no en tinc cap mena de dubte. La nostra transversalitat ens posa en una posició d'avantatge, d'avantguarda per a liderar nous canvis... i per què no, nous móns i noves formes de concebre el nostre entorn. És fi d'any, fi d'un 2008 en què hem vist l'inici de grans canvis generalitzats, i que segurament es seguiran accentuant durant un 2009 que tothom preveu difícil, dur i negre.

Al fil de l'enquesta que fins el proper 4 de gener estarà activa a la barra lateral, i que tracta sobre el futur dels bibliotecaris, voldria fer algunes reflexions, absolutament personals, sobre el tema:

  • Crec que esdevindrem una barreja de catalogadors, editors i formadors. Penso que seran tres aspectes que aniran prenent més importància en el futur: Catalogadors... perquè caldrà catalogar tota la immensitat d'internet, i l'encara no gens menyspreable volum de llibres en paper (i avui dia ja els llibres electrònics). Editors... perquè caldrà donar forma a tot aquest volum de dades i informació. I Formadors... perquè caldrà difondre i donar a conèixer tot plegat, i entrenar a la resta d'usuaris.

  • La informació, però sobretot el coneixement, com a centre del nostre univers. Penso que el centre es desplaçarà: de l'usuari al coneixement. En un context en què cada cop els usuaris són més autònoms i fins i tot experts, no té sentit continuar centrant la nostra activitat en l'usuari. Ens desplacem cap a uns intangibles (podem comptar usuaris, però no podem comptar ni informació ni coneixement), i això dificultarà la nostra tasca.

  • Crear i liderar una indústria del coneixement, capaç de ser present en tot el procés de captura, transformació, difusió i comercialització de la informació i del coneixement. En aquest sentit, seria molt interessant crear un Clúster BiD, que fos capaç d'aglutinar un bon nombre d'empreses del sector i que generés un pol d'atracció i innovació. Potser caldria crear un Silicon Valley bibliotecari.

  • I molt lligat a l'anterior punt, la necessitat d'un autèntic Think Tank bibliotecari de pes, un poder real, amb capacitat per influir de forma real i práctica en les agendes dels poders públics, socials i econòmics.


El futur és incertesa per definició; és un generador de fortes temors. I crec que pel 2009 hi ha certa temor generalitzada. Per descomptat que els punts anteriors poden tenir un cert aire utòpic. En sóc conscient; i que fins que el nostre sector no tingui una incidència destacable en el producte econòmic d'un estat o nació, serem un sector residual, de segona categoria. Però en un moment en què tothom aposta pel coneixement com a nou motor d'una economia encallada, penso que ara se'ns presenta una oportunitat immillorable. Ara potser caldria començar a articular els mecanismes necessaris. Tots els professionals estem abastament preparats.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada