Valoració de l'Imagina, a TortosaAvui ha tingut lloc la presentació a Tortosa, en el marc incomparable dels Reials Col·legis (una autèntica joia renaixentista catalana), de l'Imagina la biblioteca pública del segle XXI, el procés de participació ciutadana impulsat des de la Generalitat, i que ha recorregut diferents ciutats catalanes.

Avui he tornat a veure un fet que ja fa temps que sé, però que avui s'ha materialitzat d'una forma molt palpable, molt dolça i intensa: els bibliotecaris de les Terres de l'Ebre som una gran família, ens coneixem tots, tots sabem coses de tothom... i això dóna seguretat i confiança quan has de parlar davant de tothom... Seguretat, si, però també alhora un sentiment de representativitat sectorial, de responsabilitat,... i de fer-ho davant dels meus col·legues de professió més propers.

La sessió l'ha començada en Francesc-Xavier Vega Castellví, director de Serveis Territorials de Cultura a Terres de l’Ebre, que ha parlat de la figura de Borges i la seua biblioteca de paper, de la complexitat creixent de la societat actual i de com les biblioteques hi responen, de les competències en TIC i en lectura, i del coneixement. Posteriorment, la Carme Renedo ha fet una presentació del procés Imagina, i un petit resum d'algunes de les altres sessions ja realitzades al territori, especialment les de Barcelona i Girona.

Imagina la biblioteca pública del segle XXI, a Tortosa (7)

Avui a la taula rodona estava acompanyat de la Marta Morera, directora de l’Observatori de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Girona (OTIC) i bibliotecària... i la moderació ha anat a càrrec de la Lourdes Reyes, ja que en Ciro estava amb grip... De la sessió d'avui en trec una conclusió: les necessitats, els punts forts i les mancances del nostre col·lectiu varien segons el territori. Suposo que aquesta és la màgia de fer sessions per tota Catalunya. Si a la sessió de Tarragona vaig anotar que hi havia grans dosis de desorientació professional entre els bibliotecaris, avui a Tortosa els temes de preocupació principal han estat el desconeixement generalitzat per part de la ciutadania de tot el que podem oferir les biblioteques... però sobretot, la falta de personal i els horaris. Potser diferents visions de la professió? O potser, diferents necessitats resoltes segons territoris...? Hi ha diferents visions de la professió i de la realitat de la biblioteca pública segons la zona geogràfica? Pensa diferent un bibliotecari de Tortosa o Amposta, que un de Tarragona o Reus? Hi ha diferències? Penso que si, que les diferències existeixen...

Imagina la biblioteca pública del segle XXI, a Tortosa (5)

Per la meua banda, un del gruix de la meua intervenció ha tractat el tema dels edificis, de l'arquitectura de les biblioteques... Res que no hagi ja deixat expressat ja per escrit, i que possiblement es podria desenvolupar amb més profunditat conceptual i metodològica. Més endavant, segur. Cal meditar i pensar encara moltes coses.

Finalment, la taula rodona s'ha tancat amb els famosos adjectius... Com definiries la biblioteca del futur? Hi ha hagut adjectius de tota mena: propera, acollidora, enriquidora, plural, relacional, oberta, familiar, sociable, còmode, compromesa... L'adjectiu de la Marta, dialogant; el de la Lourdes, valenta... i el meu. Bé, el meu serà assumpte d'un altre article.

No vull acabar sense donar les gràcies a la Subdirecció General de Biblioteques, i a tots aquells que han fet possible aquest debat obert de l'Imagina, per haver pensat en mi per aquestes sessions, i per donar-me la possibilitat de participar-hi. Penso que ha estat una iniciativa molt interessant i il·lusionadora, i que personalment m'ha resultat molt fructífera i enriquidora. A tots, gràcies!

I bé, ara ja l'última sessió es farà a Lleida el dijous 9 d'octubre... I partir del dia 13... ens veiem al web creat específicament per aquest procés.

http://www.imaginalabiblioteca.cat/

Procés participatiu Imagina la biblioteca pública del S.XXI | Imagina - Biblioteques

3 comentaris:

  1. [...] directiva general (això es pot comprovar veient l’avaluació que feia el dani de la mateixa xerrada a Tortosa). I també no es va poder estar de proclamar que els serveis han de dirigir-se cada volta més cap [...]

    ResponElimina
  2. [...] d’una directiva general (això es pot comprovar veient l’avaluació que feia el dani de la mateixa xerrada a Tortosa). I també no es va poder estar de proclamar que els serveis han de dirigir-se cada volta més cap [...]

    ResponElimina
  3. [...] i excel·lent persona (i amb qui vaig tenir el privilegi i l’honor de compartir l’Imagina a Tortosa), i també al faldut Albert Simó, que em va alguna que altra foto… I també, per descomptat, [...]

    ResponElimina