Preguntes davant del buit

Em repetiré, faré d'abuelo cebolleta, posaré una mica del dit en la llaga, però tenim clara quina és la filosofia del projecte de qualsevol biblioteca? Tant és, si... biblioteca pública, especialitzada, universitària... Hi ha un buit en aquest sentit? I aquest buit, el tenim només els bibliotecaris o també és extensiu als nostres usuaris? És només una percepció o fins i tot és una realitat? Preguntes, preguntes i més preguntes, i ben poques respostes clares, precises i concises.

Bé, i a banda d'un buit en la biblioteca... també hi ha un buit en els bibliotecaris. Ja sento tota la caballeria sobre meu... Encara estem en un procés de redefinició de la nostra professió: què fem? què hem de fer? com ho fem? on ho fem? ho fem bé? què hi fem a les nostres biblioteques? com volem que siguin les biblioteques on treballem? quins serveis oferim? com els oferim?... ufff... em canso. Potser la transversalitat de la nostra professió ha provocat que siguem més permeables a tots els canvis socials, econòmics, culturals que estem experimentant. Des de sempre hem estat una professió molt adaptable, amb capacitat de ser flexible davant dels canvis; i ho hem demostrat abastament. Però potser els canvis actuals ens estiguin superant? Anem a diferents velocitats?

Quines tasques hem de desenvolupar? Què hem d'acollir a les nostres biblioteques? I què hi hem de fer nosaltres, que hi treballem? Continua vigent el paradigma de fa 10 o 20 anys? La catalogació, el sancta sanctorum de la biblioteconomia, ha de continuar sent el centre de tot, el centre del nostre sistema solar? Definitivament no. I aquí (no en la catalogació en si, sinó en el que significa) ens hem d'aturar: les noves generacions anem empenyent fort, hi ha canvi generacional, anem incorporant noves maneres de fer, noves maneres de concebre i pensar la nostra professió i el paper que jugem en la societat actual... però potser encara hi ha certs sectors dins del nostre col·lectiu reaccionaris, i reticents al canvi. I dissortadament aquests sectors, en bona mesura, ocupen encara posicions de poder. Hi ha un fre, que ajuda a augmentar aquest buit, aquesta percepció del buit: aquests sectors tiren de la corda en el sentit contrari al que estem estirant les noves generacions. Quin cansament!

Tot plegat fa que no tinguem definicions clares i concises del projecte de biblioteca que volem... i tampoc del projecte de bibliotecari que volem? Genís Roca ens va donar algunes pistes sobre el nostre futur, i també sobre la nostra biblioteca? Les funcions clàssiques i tradicionals han perdut pes i importància dins el nostre dia a dia.


Font: http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/70162 [Consulta: 28 de setembre de 2008]

Però vaja... també hi ha punts positius, per descomptat: tenim uns sistemes de biblioteques de primer ordre, capdavanters en molts aspectes i que són models a seguir per a altres indrets. S'hi han invertit milions, s'han construit edificis moderns i equipats de forma excel·lent. I tot plegat s'ha de valorar positivament... Però, ara faltem nosaltres.

Personament, a vegades tinc la sensació que les biblioteques (de qualsevol tipologia) són una mena de calaix de sastre capaç d'acollir qualsevol cosa, tot s'hi val, tot és possible a la biblioteca. I els bibliotecaris, sens dubte, som uns professionals excel·lents i que hem sabut donar sortida a tot el que se'ns ha anat demanant des de les instàncies de poder. Sens dubte, ens mereixem totes les medalles, com el Màgic Andreu. Ens hem sabut adaptar a tots els canvis tecnològics i socials dels últims 10 o 20 anys. Però volem, o podem, continuar acollint infinitat de serveis i funcions? Podem, tenim la capacitat suficient per a ser un calaix de sastre sense fons? O val més centrar-se en unes poques activitats cabdals i prioritàries, i centrar tot el nostre esforç en elles?

Bé, i sens dubte ja som un calaix de sastre de qualitat i eficiència. Donem garanties en aquest sentit, i se'ns valora. Però si ens centrem, si tenim clares només unes poques funcions de primeríssim ordre, aquesta qualitat i eficiència no augmentaran?

Per a pensar... Somien els androides amb biblioteques?

5 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada