També s'estanquen els blogs BiD escrits en català?

He llegit el magní­fic post ¿Se han estancado los blogs documentales?, en què l'Álvaro Cabezas (del blog Documentación, biblioteconomí­a e información) fa una anàlisi i una reflexió sobre si els blogs sobre biblioteconomia i documentació estan patint un procés d'estancament, de certa paràlisi.

En un moment determinat, ja a les conclusions, parla del que ell ha denominat "El sector catalán":
"(...) Tampoco hay que perder de vista al sector catalán, capitaneado por Bauen y Gamoia, aunque no parece mucho para una comunidad donde hay cuatro facultades de ByD (lo mismo se podrí­a decir de Madrid).(...)"

Bé, jo afegiria, parlaria més aviat del sector de blogs de BiD que escriu en català (tenim molts exemples de blogs catalans, Catorze, Tomàs Baiget, entre molts altres, però que escriuen en castellà).

Doncs bé, he sentit curiositat per saber si passava el mateix, si hi havia estancament en el blogs BiD que escriuen en català. Per a fer-ho, he seguit els mateixos paràmetres que ha proposat l'Álvaro en el seu article. A part de la Gamoia i d'aquest mateix blog, he inclòs en l'anàlisi el blog Un que passava. És una tria del tot pesonal, aleatòria, i fonamentada en els meus gustos personals. I estic convençut que segurament no es tractarà d'una mostra en absolut representativa. D'altra banda, si no vaig errat, crec que són possiblement els 3 blogs més antics escrits en català, i per tant es poden aplicar prospeccions temporals de més d'un any. No obstant, en menys d'un any han aparegut força blogs escrits en català, com ara Biblioteca mallorquina (octubre 2006-) o El blog dels dijous (desembre 2006-). Serà interessant estudiar-los quan completin el cicle del primer any de vida.

Dels 3 blogs analitzats (tots consultats el 8 de maig de 2007 seguint les planes dels arxius i en el meu cas, en la gestió de Wordpress), i seguint la mateixa metodologia d'anàlisi que l'Álvaro (gener-març 2006 i gener-març 2007; articles publicats, comentaris i comentaris/articles, etc.) he tret les següents dades:

Articles publicats
Articles

2006
2007
Diferència
% de variació
Gamoia
15
22
7
46,67%
Bauen_Blog
37
68
31
83,78%
Un que passava
23
23
0
0%

Comentaris
Comentaris

2006
2007
Diferència
% de variació
Gamoia
25
68
43
172%
Bauen_Blog
14
66
52
371,43%
Un que passava
149
93
-56
-37,58%

Comentaris / Articles
Comentaris

2006
2007
Diferència
% de variació
Gamoia
1,67
3,09
1,42
85,03%
Bauen_Blog
0,38
0,97
0,59
155,26%
Un que passava
6,48
4,04
-2,44
-37,65%

Conclusions

Pel que sembla, els dos blogs de què parlava l'Álvaro, Gamoia i jo, hem tingut augments en els tres aspectes estudiats: hem publicat més, hem rebut més comentaris, i per tant, la ràtio comentaris/articles ha augmentat. En aquest sentit, i amb unes dades del tot insuficients, sembla que a primera vista la blogosfera BiD en català podria gaudir de bona salut. No obstant això, és significatiu el cas de Un que passava: ha publicat els mateixos articles dins del mateix periode (23 en cada cas), però han descendit de forma significativa els comentaris, i en conseqüència, la ratio comentaris/articles. Finalment, destacar que encara que la Gamoia i, especialment jo, publiquem més, encara estem lluny de les xifres de comentaris (i la mitja entre articles) que assoleix Un que passava. S'aprecia també una tendència a l'alça en els comentaris i comentaris/articles de la Gamoia.

Pel que fa a aquest blog, he tingut la percepció que estava publicant més, és cert. Però fins avui no m'havia parat a fer números. M'ha sorprès especialment el fort creixement en el nombre de comentaris (un 371%!!), tot i que encara suposi una ràtio inferior a 1 (0,97) en la mitja entre comentaris i articles. De tot plegat diferenciaria tres aspectes:

  • D'una banda, la "culpa" que augmenti el nombre d'articles publicats és només meva, és personal, aquí­ no hi intervé ningú més que jo. És cert, es podria dir que encara tinc discurs, que tinc quelcom a dir en la meua especialització, i per tant això es reflecteix en la publicació d'articles.

  • D'altra banda, aquesta "culpa" ja no és meua en l'àmbit dels comentaris i la mitjana amb els articles. Aquí­ ja hi intervenen altres aspectes: fonamentalment, els lectors. Però també una certa tendència a parlar més de temes locals, un camí­ cap a la "glocalitat". En centrar més l'àmbit geogràfic, s'acota el públic potencial directe, que percep allò que llegeix com més pròxim, i potser és més susceptible de comentar i d'opinar. També parlaria, en aquest augment de comentaris, de l'eclosió, definitiva, d'una comunitat de blocaires a les Terres de l'Ebre, i la participació activa d'aquest blog en aquesta comunitat, amb la celebració fins i tot d'esdeveniments temàtics com l'EbreBloc 2007. Ja no he rebut comentaris només de persones vinculades al món de la BiD, sinó que ara també persones del territori, sense vinculació a la BiD, també s'expressen i fan comentaris. Penso que és un canvi significatiu.

  • Finalment, i no per això menys important, l'estreta relació (i col·laboració) que mantinc amb la Gamoia, amb la lectura imprescindible dels seus articles, i els comentaris recí­procs que ens deixem en els nostres blogs. Estarem creant, potser, un nucli?


Bé, seria interessant que tant la Gamoia com en el Ferran d'Un que passava, si tenen temps, opinessin sobre aquestes xifres i ens donessin la seva opinió sobre les tendències que es mostren.

FONT:

11 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada