Reflexions japoneses al voltant de l’arquitectura bibliotecaria

Voldria fer algunes reflexions sobre aquest interessantíssim fragment del savi Sr. Maekawa. Comenta l'enèrgic bibliotecari nipó que
"una biblioteca puede existir sin un edificio, los servicios de una biblioteca no dependen de él".

Quina afirmació!!!! I encara té més mèrit tenint en compte que la digué l'any 1965. Sense dubte, el Sr. Maekawa tenia fusta de visionari. Les biblioteques no depenen de l'edifici... i afegiria jo que hauria de ser al revés: l'edifici depèn de la biblioteca, dels seus serveis. Ara, aquesta filosofia, aquesta màxima, la tenim sempre present en construir nous edificis, encara que el camí­ per arribar fins aquesta mentalitat i aquesta forma de fer arquitectura bibliotecaria ha estat llarg (i ple d'exemples oblidables). Però sens dubte dir aquesta frase l'any 1965 deuria ser, penso, d'allò més agosarat. I anant encara més enllà, el Sr. Maekawa potser pronosticà la futura biblioteca digital, una biblioteca sense edifici però amb tots els serveis que hi podriem trobar a dins.
"El primer paso es nombrar a un bibliotecario jefe con buen conocimiento y claridad profesional",

comentava també el nostre apreciat bibliotecari. I aquí apareix el tema de la transversalitat: per a construir bona Arquitectura de Biblioteques, la que perdura i crea models, cal un treball tranversal, cal una estreta col·laboració entre arquitectes i bibliotecaris. Mentre que l'arquitecte posarà ènfasi en l'edifici, el bibliotecari prioritzarà el serveis i el contingut que hi anirà a dins, pensant en els seus futurs usos com a servei públic. Penso que hauria d'anar primer el programa funcional de la futura biblioteca, i valorar en primer lloc aspectes com la circulació, els espais de lectura i estudi, els punts de catàleg, entre d'altres. I tot això només ho podem fer, de forma coherent, els bibliotecaris. Hauran de ser els arquitectes els qui proposin solucions efectives a les nostres necessitats; i encara més, solucions efectives als nostres futurs usuaris, la nostra principal raó de ser i d'existir. Per contra, nosaltres hauriem de saber ser comprensibles i saber que no tot el que volem, tècnicament es pot fer. Convé arribar a un terme mig, a un equilibri enriquidor i constructiu. Penso que així­ es poden construir bones biblioteques, molt bons edificis de biblioteques.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada